“L’entrenament funcional t’ajuda a rendir millor ja sigui damunt d’una bici o a la feina”

Parlem amb l’Iñaki Fraile, Entrenador Personal i Director del Centre d’Entrenament Funcional Funciona, Strength & Conditioning

No ha estat fàcil trobar un forat per xerrar, ja que té l’agenda completa d’entrenaments amb els seus clients. Senyal que Funciona, funciona!

Va ser el 2012 quan Iñaki, exalumne del Grau Superior de Condicionament Físic (modalitat online), va obrir el centre d’entrenament a Premià de Dalt (Barcelona). En aquests 10 anys, Funciona s’ha convertit en una referència en l’àmbit de l’entrenament funcional.

Entrenament funcional: característiques i beneficis

Unes barres, peses, anelles i molt d’espai lliure. Aquí no hi ha màquines? 

No. És un centre d’entrenament funcional i per tant aquí l’element principal és el propi cos, que el treballem amb l’ajuda del material específic que tenim al centre. 

“L’entrenament funcional t’ajuda a rendir millor, ja sigui damunt d’una bicicleta o a la feina”.

Què és l’entrenament funcional?

L’entrenament funcional és un tipus d’entrenament on el que es busca és que la persona explori el seu cos i descobreixi les funcionalitats que té. Amb aquest entrenament la persona treballa el seu cos com un conjunt; aconseguim que no només es treballi un múscul en concret sentint una reacció en cadena ja que es treballen diversos exercicis i vàries parts del cos alhora. 

Quina és la millor manera de treure’n profit?

És un tipus d’entrenament que mal executat pot ser contraproduent, però és molt efectiu si es realitza amb el tutoratge d’un bon professional. 

És clau explicar per quin motiu hem triat un exercici determinat i traslladar a la persona on ha d’estar sentint el treball. Això provoca, a més d’una millora muscular, una millor comprensió d’un mateix. El salt qualitatiu que experimenta la persona és molt gran.

Per què?  

Posem un exemple: estàs treballant la part posterior de la cama. Per a executar l’exercici correctament has de fer força amb el dit gros del peu, activar el gluti contrari i els oblics, i així poder fer força amb la mà. D’aquesta manera aconsegueixes enfortir la musculatura de manera global amb un únic exercici.

Aquesta comprensió del teu cos com un tot, com un conjunt de parts que treballen de manera simultània, crec que és l’èxit de l’entrenament funcional.

A qui va dirigit l’entrenament funcional?

Té moltes aplicacions. Està pensat perquè t’ajudi a ser millor en el que vulguis o necessitis.

I amb això vull dir que, per exemple, pot utilitzar-se com un entrenament complementari per a la realització d’un altre esport, per millorar la teva salut global o per rendir millor en el treball.

 

  • A Funciona entrenen esportistes: futbolistes, ciclistes de mountain bike o de carretera…
  • Persones que no practiquen un esport en concret però que aquest entrenament els hi va bé per aguantar amb garanties la seva jornada laboral en una residència de tercera edat, per posar un exemple.
  • I podem afegir un altre col·lectiu: persones que han sortit d’una lesió o d’un procés quirúrgic i volen realitzar la readaptació.

L’entrenament funcional enforteix el cos, millora l’agilitat i la postura corporal. Ens aporta major salut i benestar.

Pot una persona d’edat avançada suportar aquest entrenament?

I tant que sí. És un entrenament personalitzat. Quan algú comença amb nosaltres sempre fem una valoració funcional inicial i durant el procés d’entrenament veiem quin és el seu progrés o regressió per adaptar-nos a la persona. El nostre client més jove té 13 anys i el més gran en té 79. 

Caram! 

I et diré més. Perquè vegis que és un tipus d’entrenament obert a tothom, tenim bastants casos de pares que venen a entrenar amb els seus fills. Fins i tot, tenim apuntada una família sencera: el pare, la mare i dos fills que venen a fer el seu entrenament personal funcional. Evidentment segueixen plans d’entrenament diferents però entrenen junts.

Sempre has enfocat la teva professió cap a l’entrenament funcional?

Sí. Vaig començar com a entrenador personal al 2004, fa gairebé 20 anys! Com molts tècnics, vaig començar en una cadena de gimnasos, però allà ja vaig començar a treure clients de la sala de fitness i a explorar l’entrenament funcional. M’havia de barallar amb la direcció perquè em donessin permís per instal·lar unes anelles a la paret i poder entrenar amb cordes i cintes. 

Podem dir que ets pioner.

Podríem dir que sí. Actualment molta gent coneix i entrena de manera funcional, però quan vaig començar érem molt pocs els que ens dedicàvem a realitzar aquest tipus d’entrenament.

Fa 10 anys que vaig obrir Funciona i hem hagut de mudar-nos dues vegades per falta d’espai. Ara som tres entrenadors, en breu incorporarem un quart i tenim espai per oferir fins a 5 entrenaments privats simultanis per hora, on el client pot utilitzar tot el material de la sala.

Amb orgull puc dir que Funciona és una referència en l’entrenament funcional. Molta gent ens contacta per demanar consell i formació, i oferim assessorament professional a tots aquells que s’interessin per aquesta mena d’entrenament.

Quin paper ha jugat Vitae en el teu trajecte professional?

La modalitat online va ser clau per poder continuar formant-me i reglamentar els meus coneixements. La regularització de professionals de l’esport va obligar molts tècnics a oficialitzar la seva formació; jo ja tenia el meu propi centre i només podia afrontar-ho estudiant al meu ritme. No podia desatendre el meu negoci.

Com va ser la teva experiència e l’Escola Vitae?

Molt bona. Vaig estudiar a Vitae del 2015 al 2017. Encara que ja portava uns 10 anys com a entrenador, aquesta formació em va aportar moltes coses positives: noves maneres de plantejar un entrenament, d’estructurar una classe o com administrar la meva empresa. I l’acompanyament per part de l’escola i el seu professorat va ser total.

El format online és una opció molt bona per a tots aquells que ja estan treballant. Sobretot perquè et permet estudiar al teu ritme i el seguiment que realitzes amb l’equip docent et permet arribar als exàmens en condicions.

Moltes gràcies pel teu temps Iñaki. Ens ha quedat molt clar que l’entrenament funcional és un gran aliat per millorar el nostre control i consciència postural, els nostres objectius esportius i la nostra salut. Molt d’èxit amb Funciona, Strenght & Conditioning!

Cicles formatius d’esport a Girona

Forma’t en formació professional esportiva a Vitae Girona Escola Vitae Girona està ubicada a les instal·lacions de GEIEG de Palau-Sacosta (Grup Excursionista i Esportiu Gironí),