No hauria de sorprendre ningú l’afirmació que cadascú té una capacitat diferent per als estudis, o dit d’una altra manera, més o menys facilitat per a estudiar. Hi ha persones que no s’han d’esforçar gaire per a aprendre les lliçons i d’altres que, al contrari, tenen més dificultats i s’angoixen en veure que els costa seguir el ritme dels seus companys o companyes més avançats.

Tanmateix, existeixen unes tècniques d’estudi que haurien de tenir en compte tant els d’un grup com els de l’altre i, evidentment, també els que són al mig, aquells que no tenen ni una facilitat especial per a estudiar ni ho passen gaire malament.

Una altra cosa que és relativament òbvia és que, així com cadascú de nosaltres és diferent, les mateixes tècniques d’estudi no són igual d’efectives per a tothom, de manera que cadascú ha de trobar quines són les que li van més bé. Però en general la idea és que estudiar sense un mínim d’organització o planificació dificulta la feina.

Com optimitzar el temps

Una de les més clàssiques i emprades és el resum, i ho és per la seva efectivitat: com que l’estudiant reescriu, tot i resumir, allò que ha llegit prèviament, el contingut li va quedant a la memòria. De tota manera, però, cal que ho faci amb les seves paraules per tal de garantir que comprèn el text i no es limita a repetir-lo.

Cadascú ha de veure si li va millor fer resums amb el 100% del pes en el text o si fer esquemes amb les idees bàsiques l’ajuda, però aquestes representacions més gràfiques dels continguts a estudiar és millor fer-les en una fase més avançada del procés, per tal de no caure en el parany de resumir en excés des del principi.

Relacionats amb els esquemes hi ha els mapes conceptuals, que relacionen les idees en atorgar-los colors, formes o fletxes per tal que a l’hora de l’examen es pugui respondre bé qualsevol pregunta, encara que estigui formulada de manera diferent del que s’esperava.

Sigui com sigui, abans de fer resums, esquemes o mapes conceptuals, és necessari llegir bé, amb atenció, prenent-se el temps que calgui, el text original per tal de comprendre’l perfectament.

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row] Estem preparats per tornar a l’escola al setembre? La Ministra d’Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el

Què és el wellness?

Wellness és el terme anglès que es fa servir per a definir l’equilibri saludable entre el cos, la ment i les emocions, obtenint per tant