ANEM DE COLÒNIES. APRENENTATGE I DIVERSIÓ

Anna Sala | Docent Escola Vitae Girona 

Ep! Has anat mai de colònies?

Quin era el teu joc preferit?

Recordes aquells monitors i monitores tan guais? I aquelles activitats al riu i amb els nens i nenes de l’altra classe? Que bé ens ho vam passar!

Aquest! Aquest és el record que tenen els nens i nenes després d’haver anat de colònies. Les colònies són una activitat voluntària, que podem trobar tant en l’àmbit formal com el no formal de l’educació, i que ens aporta una gran quantitat d’aprenentatges transversals i experiències.

La preparació dels dinamitzadors: un aspecte clau de les colònies

Ara bé, per què les colònies tinguin sentit, ha d’haver-hi un gran equip de treball al darrere, amb uns dinamitzadors creatius, polivalents i amb elevades competències socials. I no ens podem oblidar de la capacitat d’esforç per millorar dia rere dia. Per aquests motius (i més), és important cursar la unitat formativa de Recursos Lúdics en Projectes d’Oci i Temps Lliure del Grau Superior d’EAS.

En aquesta matèria aprenem a dissenyar projectes de colònies, redactar objectius, pensar en quin context desenvolupar la nostra activitat, pensar de quins recursos disposem, crear instruments d’avaluació, etc. Però, sobretot, aprenem a inventar activitats diferents, innovadores i úniques.

Per crear activitats úniques hem de potenciar la nostra creativitat a partir d’idees ja existents o noves, buscar solucions diferents a siutacions i reptes que se’ns plantejen. Tenir paciència. No tenir por. No quedar-nos amb la primera idea. En fi, donar-hi més voltes, fins que ens surti fum del cap.[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

La importància de la creativitat a l’hora de dissenyar activitats lúdiques

Una forma de treballar i iniciar-nos en aquesta capacitat de creació, tan desenvolupada quan som petits i que es va perdent al llarg dels anys, és buscar diferents formes de jugar, participar, portar a terme una mateixa activitat dins les colònies. Aquí us proposem un exemple:

Una de les activitats estrella de les colònies pot ser una cursa d’orientació, una activtat que té per objectiu trobar totes les peces d’un mapa mitjançant tècniques i instruments d’orientació. Aquesta activitat pot ser competitiva de forma individual o per equips, cooperativa, etc.

En aquest cas, us presentem dos formats:

  • El primer format és cooperatiu, és a dir, cercar les peces del mapa entre els diferents equips. Els participants es posaran en parelles, cada una d’elles tindrà diferents instruccions per trobar 5 peces del mapa. Un cop les hagin trobat, ens reunirem tots els participants per tal de construir el mapa amb les peces que han trobat totes les parelles. Durant l’activitat donarem especial importància a l’ajuda entre les parelles per tal de potenciar la cooperativitat. Com ho podem fer? Doncs bé, establint les normes del joc.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”17798″ img_size=”large” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

  • Una altra manera de portar a terme aquesta cursa d’orientació és en format competitiu per equips. Formarem 5 equips de 5 participants i es col.locaran al punt central de l’espai. Cada equip tindrà un llistat d’instruccions, de l’1 al 10, i diferent entre ells. El monitor/a dirà un número i cada equip haurà de llegir l’instrucció que correspon a aquest i anar a buscar la peça del mapa, se la guardaran. El primer equip que arribi al punt central amb la peça tindrà 3 punts, el segon equip 2 i el tercer equip que arribi tindrà 1 punt. Un cop repartits els punts, entre els equips es canviaran les instruccions i es tornarà a dir un altre número. I així fins aconseguir totes les peces del mapa, en total 10. En aquest cas cada equip construirà el seu mapa. Ah! No ens podem oblidar que entre els membres del mateix equip també s’ha de cooperar, per tant també establirem un sistema de puntuació per fomentar-ho.

I vosaltres, sou persones creatives?

Pensar en la forma de jugar, participar, de portar a terme una activitat és l’inici de crear activitats úniques, divertides i inoblidables pels nens i nenes. Ara bé, per determinar un format o un altre cal tenir en compte diferents aspectes com l’edat i el nombre de participants, l’espai, el material de què disposem, els monitors i monitores que som, etc., per buscar la millor opció que s’adapti a les nostres condicions particulars.

L’Anna Sala, professora de l’Escola Vitae Girona, ens proposa un vídeo-repte. T’atreveixes?

▶️ PLAY VÍDEO ➡️ Crea una seqüència de moviments de 10-15 segons, penja-ho a les xarxes socials i repta a la teva gent. Ara és el teu moment per demostrar la teva creativitat. I… si vols més, treballa la teva capacitat d’esforç i superació personal copiant les seqüències de moviments del vídeo o les propostes de l’altra gent en el menor temps possible! Tu pots!!!

[/vc_column_text][vc_column_text]Així que ja ho sabeu, creativitat, polivalència, competències socials, capacitat d’esforç i superació personal, capacitats clau per ser uns bons monitors i monitores.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]

Es recordaran de vosaltres els nens i nenes que vinguin a les vostres colònies?

[/vc_column_text][vc_single_image image=”18111″ img_size=”200×200″ alignment=”center”][vc_column_text]

Anna Sala
Docent Escola Vitae Girona

Llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya
Directora de casal d’estiu de natació a la piscina municipal d’Olot
Amant del bàsquet i dels esports en general