Què és la Lectura Fàcil?

La Lectura Fàcil (LF), tal com la defineix la Viquipèdia, són un materials com ara llibres, documents o pàgines web que s’elaboren amb especial cura per poder ser llegits i entesos per persones que tenen dificultats de comprensió lectora. Així doncs, els esdeveniments narrats passen de manera cronològica, només hi ha una sola línia argumental i no hi ha excés de personatges. A banda d’un llenguatge concís, s’intenta que visualment la pàgina es presenti de manera clara, com per exemple blocs de línies curtes, marges amples o no deixar frases a mitges per la pàgina següent.

Coneixes la Lectura Fàcil?

A Catalunya existeix lAssociació Lectura Fàcil. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre que té com a principal objectiu apropar la lectura a les persones amb dificultat lectora.

L’Associació es va fundar l’any 2002 i actualment forma part de la International Easy-to-Read Network.

Alguns dels serveis que ofereixen són:

  • Serveis editorials: si una entitat o grup vol editar materials en Lectura Fàcil, l’Associació ofereix servei d’edició i assessorament. Promouen la creació i manteniment d’un catàleg únic sota un mateix segell comú i també impulsen una xarxa de llibreries de referència.
  • Formació: imparteixen cursos i tallers per tal d’aprendre a redactar textos en Lectura Fàcil o en Llenguatge Planer. També ofereixen cursos de dinamització lectora.
  • Per últim, ofereixen un servei d’Accessibilitat informativa per tal de poder adaptar textos legals i documents informatius. Aquest servei està adreçat a empreses i institucions que vulguin adaptar materials propis per tal de millorar la comunicació amb els seus clients o usuaris.

Es calcula que hi ha un 30% de la població que té dificultat lectora. Això inclou, sobretot, a persones grans, persones nouvingudes, persones amb discapacitat o persones recluses en centres penitenciaris.

Arreu de Catalunya hi ha clubs de lectura fàcil. Funcionen com els clubs de lectura habituals en moltes biblioteques, amb la única diferència que els textos que es llegeixen en aquest cas són de Lectura Fàcil. A la pàgina web de l’Associació podeu trobar informació i un mapa dels diferents clubs que existeixen. Un exemple és el que es va posar en funcionament a la presó de La Model.

Per a més informació us podeu subscriure al butlletí en línia que trobareu a la web. Aquest butlletí informa periòdicament d’activitats que s’estan duent a terme, informació sobre nous títols apareguts, etc. També s’organitza cada any un concurs per a persones que vulguin escriure un relat adaptat en Lectura Fàcil.

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row] Estem preparats per tornar a l’escola al setembre? La Ministra d’Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el

Què és el wellness?

Wellness és el terme anglès que es fa servir per a definir l’equilibri saludable entre el cos, la ment i les emocions, obtenint per tant