Donar sang és donar vida

Donar sang és una acció molt important, ja que no es pot fabricar: es necessita extreure-la d’una altra persona. És un acte senzill que no us suposa cap problema ni risc, però en canvi podeu ajudar a millorar el procés de curació de la persona que ho necessita.

Vine a donar sang

Les persones sanes entre 18 i 65 anys que pesin més de 50 quilos poden donar-ne: en dones es recomana que sigui un màxim de tres cops a l’any i en homes un màxim de quatre. Per saber més detalls podeu realitzar aquest qüestionari.

La web de Donar sang s’actualitza periòdicament i podem veure quines són les reserves de sang que tenim a dia d’avui. Per exemple, en el moment de redactar aquesta notícia, hi ha reserves per a sis dies:

reserves sang

Les pestanyes superiors ens permeten veure les reserves per a cada tipus de sang en concret. A dia d’avui la reserva més alta és per a la sang de tipus AB+ (12 dies) i les més baixes B- i AB-, amb reserves per a un sol dia.

La sang caduca: els concentrats d’hematies es conserven 42 dies, el plasma 1 any i les plaquetes només cinc dies. És per això que és tan important el fet de donar sang: es necessitarien 1.000 donacions cada dia!

Fa pocs dies ha sortit la notícia que del 17 al 24 de gener es farà la “1a Gran Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya”. La campanya es dirigeix també a aquelles persones que no poden donar sang, per ajudar a la difusió de l’acte tant com es pugui.

Si voleu més informació de tot plegat podeu dirigir-vos al web del Banc de Sang i Teixits, empresa pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. A banda de sang, també podreu trobar-hi informació de la donació de cordó umbilical, de llet materna i de teixits.

Per últim, una curiositat: no tots els països del món tenen un sistema públic de donació de sang. Si aquest no existeix, la donació ha d’arribar per familiars o s’ha de comprar. Això aquí no passa: el nostre sistema prohibeix la compravenda i es gestiona des d’institucions sanitàries.

COM SERÀ LA TORNADA A LES AULES?

[vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row] Estem preparats per tornar a l’escola al setembre? La Ministra d’Educació ha plantejat que, si el següent curs 2020/2021 no hi ha un remei contra el

Què és el wellness?

Wellness és el terme anglès que es fa servir per a definir l’equilibri saludable entre el cos, la ment i les emocions, obtenint per tant